Dnia 23 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Książki i Praw Autorskich. Święto ustanowiono w 1995 roku przez UNESCO na wniosek rządu Hiszpanii

i Międzynarodowej Unii Wydawców. Święto zainaugurowano w Barcelonie, w setną rocznicę powstania Unii. Od roku 2007, święto obchodzone jest także 

w Polsce. W  tym roku Światową Stolicą Książki jest Wrocław. Kadencja Wrocławia jako Światowej Stolicy Książki rozpocznie się 23 kwietnia 2016 roku

i potrwa dokładnie rok. W tym samym czasie miasto pełnić będzie również funkcję Europejskiej Stolicy Kultury 2016. Z okazji tego święta na całym świecie

podejmowane są różne inicjatywy, które służą promocji czytelnictwa oraz ochronie praw autorskich.  Biblioteka szkolna z okazji tego święta również podjęła 

działania dotyczące promocji książki i czytelnictwa. Została wykonana gazetka, informująca o genezie tego święta.

W ramach popularyzacji czytelnictwa schody zostały ozdobione tytułami książek wraz z nazwiskami autorów. W ten sposób młodzież mogła utrwalić 

wybrane tytuły lektur i polecane książki. Na drzwiach sal lekcyjnych zostały zamieszczone sentencje dotyczące książek.

W bibliotece można było wziąć udział w quizie na temat utworów literackich, bohaterów książek dla młodzieży itp. oraz rozwiązać krzyżówkę czytelniczą.

ŚWIATOWY DZIEŃ KSIĄŻKI I PRAW AUTORSKICHShow Gallery

Światowy Dzień Ziemi 2016 pod hasłem „Palący temat – Niska Emisja”

Światowy Dzień Ziemi to prowadzona na całym świecie akcja promocji postaw ekologicznych. Wiosną w wielu krajach prowadzone są spotkania, imprezy i konkursy. Z tej okazji dnia 6 kwietnia 2016 roku odbył się Konkurs Ekologiczny pod hasłem „Palący temat – Niska Emisja”. Celem konkursu było uświadomienie młodzieży problemów związanym z ochroną powietrza i przeciwdziałaniu tzw. niskiej emisji. Konkurs został przygotowany przez nauczycieli: p. Jacka Rzepeckiego, p. Martę Mańkowską i p. Marię Gołębiewską.

Wyniki przedstawiają się następująco:

I miejsce – Iga Jankowska, Katarzyna Wiączek (IV TOT)

II miejsce – Martyna Smagieł (IV TOT)

III miejsce – Magdalena Krajnik, Dominika Warzyńska (IV TOT)

Serdecznie gratulujemy nagrodzonym uczestnikom i zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach.

 

Ponadto uczniowie naszej szkoły przygotowali plakaty informacyjne, których celem jest uświadamiać, jakie są skutki zanieczyszczeń powietrza dla środowiska i zdrowia człowieka, zagrożenia dla naszej planety oraz wynikające stąd zależności pomiędzy ochroną środowiska naturalnego, a zdrowiem i życiem jej mieszkańców oraz uczyć, jakie działania podjąć, aby nastąpiła pozytywna zmiana. Przeciwdziałanie niskiej emisji, ale też emisji CO2 to bardzo aktualny temat. W tym roku temat obchodów dotyczący ochrony powietrza i klimatu bardzo wpisuje się w cele przyjęte podczas Konferencji COP21 szczególnie redukcji CO2. Niezwykle istotne jest to w kontekście porozumienia przyjętego podczas 21. Konferencji Stron Ramowej Konwencji Klimatycznej Narodów Zjednoczonych w sprawie zmian klimatu COP21 w Paryżu, owo porozumienie przyjęło aż 195 państw świata. Uroczyste podpisanie nowej umowy klimatycznej przez Państwa Strony Konwencji Klimatycznej i Unię Europejską nastąpi 22 kwietnia 2016 roku w Nowym Jorku, a więc podczas obchodzonego na całym świecie Dnia Ziemi. Istotną rolą będzie zatem promocja i edukacja społeczeństwa na tematy związane z zapisami nowej umowy klimatycznej, której uzgodnienie jest niewątpliwym sukcesem Państw Stron Konwencji.

 

Światowy Dzień Zdrowia, został ustanowiony przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1946 roku. Obchodzony jest corocznie od 1950 r., w dniu 7 kwietnia pod innym hasłem, w rocznicę powstania WHO. Głównym celem jest zwrócenie szczególnej uwagi na największe zaniedbania i problemy zdrowotne społeczeństw na świecie.

 

Z tej okazji w naszej szkole odbyło się spotkanie na temat zdrowego stylu życia, które poprowadzili: pani Aleksandra i pan Sławomir Lica z Akademii Zdrowia.

  

Na wstępie spotkania został rozstrzygnięty szkolny konkurs dotyczący zdrowego żywienia. Nagrodzeni uczniowie to:

 I miejsce - Patrycja Kurowska kl. I technikum obsługi turystycznej,

II miejsce - Mateusz Jarzyński kl. II technikum cyfrowych procesów graficznych,

III miejsce - Maja Rychleńska kl. I liceum ogólnokształcącego ( klasa psychologiczno -pedagogiczna).

 

 Podstawą pogadanki było omówienie najnowszej wersji piramidy żywienia, opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Piramida żywienia, z bieżącego roku, zawiera spore zmiany. Przede wszystkim zmiana nazwy - od teraz nosi ona nazwę Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Co oznacz, że u podstawy piramidy znajduje się aktywność ruchowa. Zaleca się codzienny ruch w dowolnej formie - minimum pół godziny dziennie.

Na drugim miejscu (dawniej, były tu, produkty zbożowe) znalazły się warzywa i owoce, których codzienna porcja powinna wynosić minimum 400g (w odpowiedniej proporcji: 75% warzywa, 25% owoce). To one powinny przeważać w diecie, a nie drożdżówki, chleby, bułki, płatki czy kasze i makarony.  

Zaleca się nadal - miejsce trzecie - tak jak to było przedtem spożywanie produktów z pełnego ziarna i unikanie produktów przetworzonych i oczyszczonych jak np. biały chleb czy biały makaron.

 Na czwartym stopniu piramidy znalazły się produkty z grupy nabiału.  Zaleca się picie dwóch szklanek mleka dziennie  lub spożywanie go w postaci innego rodzaju nabiału.

Następny stopień zajmują rośliny strączkowe, mięso (drób i ryby – mięso czerwone zniknęło z piramidy, nie jest obecnie zalecane do spożywania) oraz jaja.

Na samym szczycie piramidy znajdują się oleje i orzechy. Oleje już były, orzechy stanowią nowinkę.

Nowością w piramidzie żywienia jest umieszczenie w niej ziół. Stosowanie ich – ze względu na walory smakowe – ma przyczynić się do zmniejszenia użycia soli w codziennej diecie. Zioła działają wspomagająco w pracy układu trawiennego.

Zalecenia w temacie spożywania płynów w codziennej diecie pozostają bez zmian. Naszym podstawowym źródłem płynów powinna być woda. Należy ją pić codziennie i w razie zapotrzebowania, bez ograniczeń. Minimalne spożycie płynów w ciągu doby ciągle utrzymuje się na poziomie 1,5l.

W nowej piramidzie żywienia woda znajduje się na tym samym poziomie co warzywa i owoce. Herbata i kawa (oczywiście nie osłodzona) zalecana jest od 1 do 2 razy dziennie.

W trakcie spotkania wywiązała się dyskusja na temat zmian w piramidzie żywienia. Nie wszyscy uczestnicy zgadzali się z obecnymi zaleceniami wprowadzonymi przez WHO.

W podsumowaniu spotkania przyjęto tezę, że to czynnik indywidualny ma wpływ na proporcje spożywania różnych produktów. Podane wytyczne to tylko zarys, z którym warto się zapoznać.

 Można jeść niemal wszystko, trzeba jednak zachować odpowiednie proporcje. A jeśli do zbilansowanej diety dołączymy sport, a zrezygnujemy z tak zwanej ,,niezdrowej żywności”, będziemy żyć długo i szczęśliwie.

KONKURS FOTOGRAFICZNY

Uroczyste wręczenie nagród 21 KWIETNIA 2016 roku godz. 11.00

(Świetlica - Zespołu Szkół nr 2 w Sierpcu, ul. Wiosny Ludów 7)

Zapraszamy Opiekunów i Uczestników Konkursu  

I MIEJSCE

Mateusz Nadrowski - Publiczne Gimnazjum w Mochowie

    

II MIEJSCE

Natalia Marcinkowska - Liceum Ogólnokształcące w Zawidzu

III MIEJSCE

Maja Przybyszewska - Gimnazjum Miejskie im. Mikołaja Kopernika w Sierpcu

WYRÓŻNIENIE

Sylwia Tomaszewska - Zespół Szkół Nr 2 w Sierpcu

WYRÓŻNIENIE

Hubert Lędziński - Publiczne Gimnazjum w Mochowie