Światowy Dzień Zdrowia, został ustanowiony przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1946 roku. Obchodzony jest corocznie od 1950 r., w dniu 7 kwietnia pod innym hasłem, w rocznicę powstania WHO. Głównym celem jest zwrócenie szczególnej uwagi na największe zaniedbania i problemy zdrowotne społeczeństw na świecie.
Z tej okazji w naszej szkole odbyło się spotkanie na temat zdrowego stylu życia, które poprowadzili: pani Aleksandra i pan Sławomir Lica z Akademii Zdrowia.
Na wstępie spotkania został rozstrzygnięty szkolny konkurs dotyczący zdrowego żywienia. Nagrodzeni uczniowie to:
I miejsce - Patrycja Kurowska kl. I technikum obsługi turystycznej,
II miejsce - Mateusz Jarzyński kl. II technikum cyfrowych procesów graficznych,
III miejsce - Maja Rychleńska kl. I liceum ogólnokształcącego ( klasa psychologiczno -pedagogiczna).
Podstawą pogadanki było omówienie najnowszej wersji piramidy żywienia, opublikowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.
Piramida żywienia, z bieżącego roku, zawiera spore zmiany. Przede wszystkim zmiana nazwy - od teraz nosi ona nazwę Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Co oznacz, że u podstawy piramidy znajduje się aktywność ruchowa. Zaleca się codzienny ruch w dowolnej formie - minimum pół godziny dziennie.
Na drugim miejscu (dawniej, były tu, produkty zbożowe) znalazły się warzywa i owoce, których codzienna porcja powinna wynosić minimum 400g (w odpowiedniej proporcji: 75% warzywa, 25% owoce). To one powinny przeważać w diecie, a nie drożdżówki, chleby, bułki, płatki czy kasze i makarony.
Zaleca się nadal - miejsce trzecie - tak jak to było przedtem spożywanie produktów z pełnego ziarna i unikanie produktów przetworzonych i oczyszczonych jak np. biały chleb czy biały makaron.
Na czwartym stopniu piramidy znalazły się produkty z grupy nabiału. Zaleca się picie dwóch szklanek mleka dziennie lub spożywanie go w postaci innego rodzaju nabiału.
Następny stopień zajmują rośliny strączkowe, mięso (drób i ryby – mięso czerwone zniknęło z piramidy, nie jest obecnie zalecane do spożywania) oraz jaja.
Na samym szczycie piramidy znajdują się oleje i orzechy. Oleje już były, orzechy stanowią nowinkę.
Nowością w piramidzie żywienia jest umieszczenie w niej ziół. Stosowanie ich – ze względu na walory smakowe – ma przyczynić się do zmniejszenia użycia soli w codziennej diecie. Zioła działają wspomagająco w pracy układu trawiennego.
Zalecenia w temacie spożywania płynów w codziennej diecie pozostają bez zmian. Naszym podstawowym źródłem płynów powinna być woda. Należy ją pić codziennie i w razie zapotrzebowania, bez ograniczeń. Minimalne spożycie płynów w ciągu doby ciągle utrzymuje się na poziomie 1,5l.
W nowej piramidzie żywienia woda znajduje się na tym samym poziomie co warzywa i owoce. Herbata i kawa (oczywiście nie osłodzona) zalecana jest od 1 do 2 razy dziennie.
W trakcie spotkania wywiązała się dyskusja na temat zmian w piramidzie żywienia. Nie wszyscy uczestnicy zgadzali się z obecnymi zaleceniami wprowadzonymi przez WHO.
W podsumowaniu spotkania przyjęto tezę, że to czynnik indywidualny ma wpływ na proporcje spożywania różnych produktów. Podane wytyczne to tylko zarys, z którym warto się zapoznać.
Można jeść niemal wszystko, trzeba jednak zachować odpowiednie proporcje. A jeśli do zbilansowanej diety dołączymy sport, a zrezygnujemy z tak zwanej ,,niezdrowej żywności”, będziemy żyć długo i szczęśliwie.